Frans Hoogstede werkte 44 jaar bij de giro. In een zesdelige serie blikt hij terug.

1967: het computertijdperk had al een tijdje zijn intrede gedaan en na het behalen van mijn MULO-diploma mocht ik daar ook een onderdeel van gaan uitmaken. Ik werd opgeleid tot operator bij de IBM 1401. Op het laatst stonden er 14 van deze computers waar de massale voor-verwerking op werd gedaan. Dat was dan het inlezen van de diverse soorten opdrachten en het sorteren daarvan. Daarnaast stond er nog een vijftal waar alles werd samengevoegd en waar de boeking plaats vond.
Ergens in het computermuseum staat nog wel zo’n apparaat. Ze vulden per stuk ongeveer een huiskamer en hadden naast een inleeseenheid 5 manshoge tape-units en een centrale processor met een intern (ringetjes) geheugen van naar ik meen wel 64 kilobytes!
Het opdrachtenpakket werd weggewerkt in afwisselend een dag- en een nachtshift met begintijden van resp. 08.00u en 23.30u en variabele eindtijden.
Programma’s werden op ponskaarten aangeleverd en per stuk ingelezen (programma inlezen, opstarten en uitvoeren, resetten en het volgende programma inlezen). Het aftasten van de ponskaarten gebeurde, door deze tussen een rij borsteltjes en een koperen rol door te voeren. Deze borsteltjes wilden nog wel eens defect raken en werden dan soms door ons vervangen cq gerepareerd als het wachten op een IBM-techneut wat ongelukkig uitkwam. Solderen kon ook met een aansteker (die had bijna iedereen: roken was toen nog niet ongezond)!
Het einde van een tape werd gemarkeerd door een spiegelend plakkertje. Het kwam ons wel eens goed uit om een tape-einde te forceren: dan werd het glimmend vlak van een gewone schaar tussen tape en fotocel gehouden. Overigens werd op EV vooral hard gewerkt, temeer omdat de dienst eindigde en richting huis kon worden gegaan op het moment dat alle opdrachten waren verwerkt.

Wordt vervolgd.

Dit is deel 4 van een zesdelige serie met OBV-herinneringen van Frans Hoogstede.