In januari 1985 wordt er een stuurgroep gevormd onder leiding van Hans Verkoren. De man die later nog bekender werd doordat hij ING Direct op de kaart zette.
Het project kreeg als doelstelling om Girotel gelijk met het ontstaan van de Postbank in 1986 te kunnen starten. Daartoe hadden we 9 maanden de tijd voor de ontwikkeling en vervolgens het systeem productierijp te maken met als doel 1 december 1985 met een pilot te beginnen. Ambitieus maar met voldoende inzet haalbaar. Het project kreeg groen licht voor het inhuren van Vomac-ers met videotex-ervaring. Via de IT ontwikkelafdeling (ProductieCoördinatie) werden veilige interfaces aangeleverd zodat het boekingsproces tijdig de transacties kon verwerken. Plaats werd ingeruimd voor een eigen”losstaand van het netwerk” IBM computer. PIII van Langton werd aangeschaft voor Videotex. Netwerkcomputers en telefoonlijnen met modems kwamen via Alcatel. En medio 1985 kreeg het project versterking van de eigen afdeling Programmering: een aantal collega’s kreeg als taak zich in de programma´s in te leren zodat na beëindiging van het contract met Volmac, de Postbank eventuele wijzigingen zelf kon aanbrengen.
En ja het lukte: In september werden diverse modules voor beveiliging, betalen en sparen als mede de interfacing met de centrale IBM-computers aangeleverd en kon de productie worden voorbereid.

MSX als hometerminal
In 1985 stonden er bij particulieren thuis maar zo’n 450.000 computers. En dat waren zeker geen PC’s, maar vaak meer hobby-computers. Slechts zo’n 40.000 van deze computers waren uitgerust met een modem en konden daarmee communiceren met andere computers via een telefoonlijn. Voor de Postbank betekende dit dat er weinig klanten waren die de juiste apparatuur thuis hadden staan om te kunnen Girotellen.
De projectgroep zocht naar een goedkope personal computer met dito modem. Dat werd uiteindelijke de MSX-computer. Een wat steviger hobby-computer die door verschillende leveranciers werd aangeboden en vaak ook wat serieuzere programma’s kende. Het modem kwam van Micro Technology. Directeur Kurt Roth van dat bedrijf had een leuk 1200/75 modem voor de MSX ontwikkeld. Toen hij van de plannen hoorde dacht hij gelijk mee en heeft een modemkastje in giroblauw laten produceren.


Een MSX met modem en Girotel

Met 40 van deze MSX-apparaten is in december 1985 een pilot gestart. De eerste transactie die ingetikt werd: de rekening van de grote beurt van de auto van Wamsteeker naar autobedrijf Avanti. Deze betaling kreeg als betaalcode GT001.
De pilot liep voorspoedig zodat er aanstalten konden worden gemaakt voor een officiële opening.
Als datum werd geprikt 13 februari 1986. Voorgesteld werd prof. Jelle Zijlstra, oud minister van Financiën en oud-directeur der Nederlandse Bank, uit te nodigen om Girotel officieel in productie te nemen. Twee Postbankers zijn met een videotexterminal naar het zwaar-bewaakte appartement van Zijlstra getogen. Daar hebben ze laten zien welke handelingen hij moest verrichten.

De officiële opening
Een spannende dag voor alle projectmedewerkers en de ondertussen opgerichte klanten-desk.
Alles kon pas in de morgen opgezet worden. Daarna kon de verbinding pas getest worden: Geen verbinding. Binnen de Postbank was een verkeerde CICS opgestart. Het systeem werd opnieuw gestart en terwijl de vertegenwoordigers van de media al voor de deur stonden, was alles tegen 12 uur klaar.

De persconferentie werd geleid door Hans Verkoren, gesecondeerd door twee mannen vanuit het project en een PR-medewerker op de achtergrond. Verkoren ging in op het ontstaan en het belang van Girotel voor de toekomst en geanimeerd werden de vragen gesteld en beantwoord. Halfverwege de persconferentie werd hij weggeroepen voor het NOS-journaal, verontschuldigde zich bij de heren van de pers en gaf het woord aan Wamsteeker om het een en ander te vertellen over de toegepaste techniek, de beveiliging van het systeem en de uiteindelijke toepassing.

Het powerpoint-tijdperk was nog niet aangebroken, dus werden de achtergronden van deze gloednieuwe technologie uitgelegd door middel van een flip-over (en een personal computer).


Frans Wamsteeker vertelt over de opzet van Girotel, tijdens de perspresentatie


De door Wamsteeker gebruikte illustratie bij zijn uitleg

Tijd om nog veel te vragen was er niet want de pers moest snel naar de opening door prof. Zijlstra.
Wamsteeker kreeg nog een flink aantal vragen van Hans G. Jansen, eindredacteur van het radioprogramma voor computerenthousiastelingen: Hobbyscoop.
Nog net op tijd om achter in de zaal aan te kunnen schuiven, zag hij de door het toenmalig Hoofd Systemen geleidde openingsceremonie.

Wordt vervolgd.

Een geschiedenis van Girotel is een miniserie gebaseerd op een weblog van Frans Wamsteeker.