De kadootjes die de Postbank bij de jaarlijkse spaaracties uitdeelde, moesten altijd een hoge kwaliteit hebben. Het ging telkens om honderdduizenden stuks, en zelfs een klein percentage klachten, zorgde voor veel tijd en energie bij zowel de telefonische klantenservice als de mail-afdeling.

Na een paar minder geslaagde ervaringen, waren ‘premiums’ met een batterije taboe. Altijd waren er exemplaren waarvan de batterije al bij aankomst leeg was, het batterijklepje niet goed sloot, het mogelijk was er een verkeerde batterij in te zetten, etcetera.

Maar de problemen konden ook uit onverwachte hoek komen.

De zomeractie met koeltassen liep uitstekend. Alle klanten waren tevreden. De koeltasen deden uitstekend waarvoor ze bedoeld waren: koel houden.

Zelfs de middenstand was niet ontevrden. Een koeltas was geen heel gebruikelijk object. Er was nauwelijks sprake van een omzet in koeltassen die door de zomeractie van de Postbank onderuit zou kunnen gaan.

Toch kreeg de Postbank het al snel aan de stok met de Klachtencommissie Detailhandel. Wat bleek? De koel-houdende werking van de tassen functioneerde deels door een reflecterend folie aan de binnenkant van de tas. Een paar slimmerikken had uitgevonden dat dit folie niet alleen de warmte tegenhield, maar ook de stralingsgolven van beveiligingspoortjes bij de deuren van menig winkel. De poortjes gingen niet piepen als beveiligde artikelen in een gesloten tas mee naar buiten werden genomen.

Nog jaren lang hebben beveiligingsmensen haast standaard alle Postbanktassen bij het verlaten van de winkel gecontroleerd.